perjantai 27. joulukuuta 2019

Seitankinkku jouluun


Seitankinkku joulupöytään


Olen jo muutaman vuoden tehnyt joka jouluksi 3-4 seitankinkkua tällä reseptillä, joka on saanut muutamia muokkauksiakin vuosien varrella, kuten saatatte kuvasta huomata. Alkuperäinen resepti on Inna Somersalon käsialaa kirjasta Yllin kyllin.

Nyt se on mielestäni erittäin hyvässä kuosissa, ja voi mennä pieleen ainostaan jos jää raa'aksi tai ylikypsyy(=kuivuu).

Tässä siis resepti tämän hetken muokkaustilanteen mukaisesti: 

Seitankinkku, 1 kpl (ehkä 6:lle hlölle?)


Sekoita seuraavat kuiva-aineet: 
4dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja (kikhernejauho)
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
1/4 tl suolaa
0,5 tl garam masala -mausteseosta
0,5 tl sinappijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta

Sekoita seuraavat kosteat aineet:
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä

Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään, vaivaa muutama minuutti voimallisesti (ns. kroppa peliin :)), muotoile kinkun muotoon. 

Sekoita marinadi: 
3 rkl oliiviöljyä
1rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl vettä

Kaada marinadi kinkun päälle ja alle, ja varmista että kaikki kohdat kinkusta on kostutettu marinadilla. Marinoi vähintään 2 tuntia jääkaapissa, mutta mieluiten yön yli tai jopa seuraavaan iltaan. Levittele marinadia marinoinnin aikana pari kertaa uusiksi seitankinkun pinnoille, ettei kinkku kuivu liikaa.

Kääri marinoinnin jälkeen kinkku ensin leivinpaperin sisään, sitten folion sisään. 
On hyvä jos ehdit antaa kinkun lämmetä jääkaapin jälkeen ennen paistoa, mutta jos laitat jääkaappikylmän kinkun uuniin, lisää 10-15 min paistoaikaa.

Normaali paistoaika  1,5 tuntia, 175-asteisessa uunissa. Älä avaa kääröjä heti uunista otettaessa, vaan anna muhia puolisen tuntia ennen avaamista. Jos on tarkoitus syödä vasta myöhemmin, ei avaamista tarvitse suorittaa laisinkaan, vaan laittaa jääkaappiin kun käärö on jäähtynyt tarpeeksi.
Viitseliäät voivat hunnuttaa ja koristella seitankinkun samalla tavoin kuin perinteisen - sinappihuntu, korppujauho ja neilikat ovat mielestäni erittäin toimiva ollut aina!


Raa'at , marinoimattomat seitanmöykyt





Testailin hieman Messengerin kuvanmuokkauskameroita :) Hehee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti