lauantai 3. joulukuuta 2016

Karjaton paisti


Suomi täyttää pian 99 vuotta, ja olen aina tehnyt karjalanpaistia itsenäisyyspäivämme kunniaksi, nyt parina viime vuonna tehnyt sen vegaanisena versiona - karjattomana paistina. Se on ihan helppo, kuten alkuperäinenkin!


Karjaton paisti


Käytin Karjattomaan paistiini Vantastic Foodsin Rinderfiletsejä, eli käytännössä tummia soijafileitä, joiden ulkonäkö on hämmentävän lihan kaltainen. Tuote on riittoisa ja laajenee keitettäessä, joten muutaman annoksen ohjeeseen menee noin 0,5 pakettia fileitä. Tätä löytää mm. Vegekaupoista.

Soijafileet keitetään vahvassa kasvisliemessä, sitten siirretään kannellisen padan pohjalle mutta vielä liedelle (jos patasi on sellainen että kestää sekä lieden että uunin), jossa on jo vegaaninen margariini ruskistumassa, ja paistellaan fileisiin kunnon pinta.
-lisää sekaan-
1 tl nestemäistä savuaromia
2-3 sipulia isoina lohkoina
4 porkkanaa isoina paloina
perunoita kuorittuna ja lohkottuna noin 3 kpl syöjää/annosta kohden
1 liemikuutio
1-2 tl suolaa
1-2 laakerinlehteä
mustapippuria useita rouhaisuja
(maustepippureitakin voi heittää lisäksi sekaan jos tykkää)
vettä niin ettei ainekset ihan kokonaan peity, mutta vesi näkyy.
Pataan kansi päälle ja 200 asteiseen uuniin noin tunniksi tai maun mukaan pitempäänkin, kunhan pidät huolen nesteen määrästä. 

Askeleet tähän on sen takia hyvä tehdä mahdollisimman pitkälle yhdessä astiassa eli padassa, ettei makuja mene hukkaan esim. paistinpannun pohjalle. Jos kuitenkin käytät useampia astioita, yritä siirtää maut pataan. Soijalla itsellään on kovin mieto maku, joten lähes kaiken täytyy tulla maustamisesta. 

Lisäys 2018: Koska soijafileitä löytyy kaapistani tällä hetkellä liian vähän, tänä itsenäisyyspäivänä lisään loppujen soijafileiden lisäksi joko Oumphia tai Nyhtökauraa. En ole vielä päättänyt. Kumpaakin löytää tavallisista ruokakaupoista (Oumph on pakaste). Jos kokeilet sellaisia, huomioithan että nyhtökaura ei kovin hyvin kestä hauduttamista, lisää se sekaan vasta muutama minuutti ennen valmistumista! Oumphin koostumus ei kovasti kärsi hauduttelusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti