tiistai 3. huhtikuuta 2018

Härkis-kaalikeitto

Kaalikeitto on herkku jota en uskalla tehdä kovin usein etten kyllästy, ja ettei husband mene syömälakkoon. Ei nimittäin ole meidän molempien lemppari :)

Alkukesä on parasta aikaa kaalikeitolle, sillä varhaiskaalista tulee maailman parasta keittoa, mutta siitä voi jo nyt alkaa haaveilemaan vanhan sadon kaalin kera.

Seuraava resepti tuottaa keiton jonka liemi on sakeaa ja paprikaista. Jos haluat kirkkaan liemen, jätä paprikajauheet pois ja laita paistettu härkis-sipuli sivuun kaalin kypsymisen ajaksi, ja lisää mukaan lopussa.

Ai niin, tämä on kätevä niihin tilanteisiin, kun haluat tehdä ruoan valmiiksi, napsauttaa lieden pois päältä ja käydä sitten kaupassa, jumpassa, saunassa, tai missä vaan, ja vaan nopeasti lämmittää keiton uudestaan kun olet valmis. Aika vaan parantaa kaaliruokia.



Kaalikeitto 

1 kerä varhaiskaalia, tai 1/2 kerää ei niin varhaista kaalia
1 pkt Härkistä
1 iso sipuli
1 juuriselleri
3-4 porkkanaa
noin 1,5-2 l vettä
2-3 tl kasvisliemijauhetta
mustapippuria rouheena
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
lipstikkaa tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna (ei pakollinen, mutta tuo ihanaa makua ja vähentää suolan ja kasvisliemijauheen tarvetta)
öljyä tai maidotonta margariinia noin 3 rkl

Suikaloi kaali ja sipuli.
Laita ison kattilan pohjalle öljyt tai margariinit, ja paista ensin sipuli, lisää sitten härkis sekä mustapippurit ja paprikajauheet, ja paistele kunnes tuntuu hyvältä. Lisää joukkoon kaalit ja tilkka vettä, ettei sipulit pala. Kääntele kaaleja kattilassa kunnes niiden tilavuus pienenee huomattavasti, lisää vettä tarvittaessa. Lisää juuriselleri ja porkkanaviipaleet, lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Lisää myös lipstikka. Keittele varhaiskaalikeittoa noin 20-30 min, ja vanhemmasta kaalista tehtyä keittoa noin 40-60 min.
Tarjoile ruisleivän tai sämpylöiden kera.

Ja tämä vain paranee seuraavaksi tai sitä seuraavaksi päiväksi, joten tee iso kattilallinen kerrallaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti