maanantai 21. syyskuuta 2020

Ihanan raikkaat kesärullat maapähkinäkastikkeen kanssa


Nyt alkusyksystä löysin kesärullat uudestaan monen vuoden jälkeen. Rullat olivat paljon helpompia tehdä kuin mitä muistelin, mikä oli niin iso ilo että olen tehnyt niitä jo useamman kerran viimeisen parin viikon aikana. Ja maapähkinäkastike kertakaikkiaan vie kielen mennessään! 

Vietnamilaistyyliset kesärullat (2:lle)

Pieni porkkana 

Pieni suippopaprika

Puolikas pieni kurkku

Yosa Kaurapala tai tofua

Teriaki-kastiketta

Salaattia ja/tai ituja

Riisinuudeleita / lasinuudeleita

Mango (ei tarvita kokonaista)

Paahdettuja seesaminsiemeniä

Riisipapereita 10-15kpl


Pilko vihannekset ja kaurapala pitkanmallisiksi suikaleiksi. Keitä vettä, ja kaada kiehuva vesi nuudeleiden päälle kulhoon, ja odota 3min tai pakkauksen ohjeen mukaan.
Marinoi kaurapalat teriaki-kastikeessa, voit myös paistaa ne pannulla halutessasi. 
Asettele ainekset puhtaan leikkuulaudan läheisyyteen, ja ota sopivankokoiseen astiaan puhdasta viileää vettä. 
Kastele riisipaperi vedessä, ja aseta leikkuulaudalle. Asettele aineksia paperille niin että näkyviin tulevat ainekset ovat paperia vasten, ja rullaa ensin paperi kasan päälle, taita reunat sivuilta, ja jatka koko pötkön rullaamista loppuun asti. 
Tarjoilua varten leikkaa pötköt terävällä veitsellä puoliksi. 

Maapähkinäkastike

3rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
2tl soijakastiketta
1,5 rkl vaahterasiirappia
3tl limemehua, tai puolikkaan limen mehu 
1/2 tl valkosipulijauhetta
2-3 rkl vettä
Sekoita keskenään vispilällä, tarjoa kesärullien kanssa, tai salaatinkastikkeena. 

Pähkinäallergikoille saman reseptin voi tehdä auringonkukansiementahnasta, tai kurpitsansiementahnasta! Molemmista tulee hyvää!

maanantai 6. tammikuuta 2020

Vegaaninen voileipäkakku

Olen nyt kolme kertaa elämässäni tehnyt voileipäkakun. Ekan tein gluteenittomana joskus vuosia sitten - todella suuri riman alitus sillä valitsemani gluteeniton leipä ei käyttäytynyt ollenkaan kuten piti - ja kaksi seuraavaa vegaanisena. 
Se oli helpompaa ja lopputulos oli ihana! 
Kahlasin ensin läpi monta reseptiä pitkin internetiä, ja yhdistelin useista lähteistä neuvoja.

Tokalla kerralla tajusin tehdä itsellenikin pienen lisäkakun odottamaan tilaisuutta seuraavaa päivää, ekalla kerralla en nimittäin kovin isoa palaa saanut lautaselleni sillä kakku meni kuin kuumille kiville. 


Tässä helppo resepti, noin 20 hlölle: 

18 palaa neliönmuotoista paahtoleipää (esim. Reilu Täysjyvä- ja Reilu Vehnälese-paahtoleivät) Tärkeää että palat ovat saman kokoisia jos käytät eri makuja!
3 dl kasvislientä
1,5 dl kauramaitoa 

Täytevaihtoehto 1: Porkkalatäyte
N. 2-3 dl porkkalaa
1 dl kaurakermaa
Sitruunamehua (noin 1/4 sitruunasta)
valkopippuria tai sitruunapippuria
tilliä

Täytevaihtoehto 2: Kylmäsavutofutahna
1 pkt Jalotofu Kylmäsavutofua
1,5 dl kaurakermaa
1 dl auringonkukansiemeniä
ripaus suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Täytevaihtoehto 3: Punajuurihummus 
osta valmiina, tai tee hummus normaalisti ja blendaa joukkoon muutama säilykepunajuurenpala

Valitse 2 täytettä - omat suosikkini ovat 2 ja 3 helppouden takia, maut sopivat myös tosi hyvin yhteen!

Kuorrute: 
2 prk kaura- tai soijatuorejuustoa
1 dl makauttamatonta kaura- tai soijajogurttia TAI 1 dl kaurakermaa
2 rkl sitruunamehua

Koristelu: 
versoja, ituja, tilliä, basilikaa, ruohosipulia, kirsikkatomaatteja, kurkkua, mitä kukin itse tykkää käyttää. Menen näköjään mielellään helpolla ja heittelen kuorrutteen päälle versoja, tilliä, ja basilikaa, ja puolitettuja kirsikkatomaatteja. Mutta taiteella ei ole rajoja ;)


Tämä on tärkeä: 
Jos teet 2-rivisen kakun (eli 2x3 paahtoleipää), rakenna kakku suoraan tarjoiluastialle, sillä et pysty sitä enää ehjänä siirtelemään. 
Jos teet puolikkaan eli yksirivisen (1x3 paahtoleipää), voit kasata sen tuorekelmun tai leivinpaperin päälle, ja keikauttaa sen sitten tarjoiluastialle ennen kuorrutusta ja koristelua.

Vaiheet: 

  1. Valmista täytteet
  2. Valmista kasvisliemi
  3. Leikkaa leivistä reunat pois, ettei kakkuun jää sitkeitä kohtia jotka hajottavat sen leikatessa
  4. Aseta ensimmäinen kerros leipiä haluamallasi tavalla, ja kostuta kasvisliemellä
  5. Levitä ensimmäinen täyte
  6. kasaa toinen kerros leipiä, kostuta kauramaidolla
  7. Levitä toinen täyte
  8. Kasaa päälliskerros leipiä, kostuta kasvisliemellä
  9. Jos pieni puolikas versio, kääri kelmuun tai leivinpaperiin ja jääkaappiin. Jos isompi versio, aseta kelmu kakun päälle, ja painele kevyesti kakkua niin että säilyttää muotonsa ja tiivistyy, ja laita jääkaappiin mielellään yön yli
  10. Valmista kuorrute ja kuorruta tarjoilupäivänä
  11. Koristele
  12. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti, että pysyy freesinä eikä ala valumaan



Hernerouhepihvit


En ole koskaan ollut kovin innokas tekemään kasvispihvejä tai -pyöryköitä, mutta näitä olen pari kertaa tehnyt. 

Resepti on helppo, jos löydät jostain hernerouhetta. Olen itse käyttänyt Myssyfarmin hernerouhetta, mutta olettaisin että niitä on muitakin merkkejä. 

Resepti on alunperin löytynyt hernerouhepaketin kyljestä, ja se on pikkuisen muokkaantunut omassa käytössä.

Hernerouhepihvit (n. 18 kpl)


2 dl hernerouhetta
2 dl ohrahiutaleita
6 dl kasvislientä

2 dl perunaraastetta tai kesäkurpitsaraastetta
2-3 dl porkkanaraastetta
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli kuullotettuna (tai 1 tl valkosipulijauhetta ja 1-2 tl sipulijauhetta)
pippuria, yrttejä 
suolaa(varovasti sillä kasvisliemi on suolaista)

kiehauta vesi ja tee kasvisliemi jauheesta tai kuutiosta. Sekoita hernerouhe ja ohrahiutaleet kavisliemeen ja anna turvota vartin verran.

Raasta kasvikset ja sekoita ne hernemössöön.
Kuullota sipuli ja lisää sekaan, tai lisää sipulijauheet.
Lisää mausteita. 

Paista joko pannulla tai jos haluat välttää öljyä, uunissa. 200 astetta, 15-20 min.





sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Pastapaistos ja helppo pähkinämureke

Pastapaistos ja helppo pähkinämureke 

Pastapaistokset on järjettömän käteviä tilanteisiin, kun haluat aika vähällä vaivalla maistuvaa lämmintä ruokaa. 

En tee näitä ikinä resepteillä, vaan heitän sekaan mitä tahansa löytyy, minkä voisi kuvitella maistuvan hyvältä.

Pastapaistos:

Alla kuva aineista joita sekaan heitin, eli tällä kertaa kastikkeeseen tuli: 
1 prk paseerattua tomaattia
1 prk tomaattimurskaa
1 prk isoja valkoisia papuja (butter beans)
muutama herkkusieni
valkosipulia
mustapippuria, suolaa, basilikaa, oreganoa
Pastana käytin tällä kertaa tuollaisia isoja putkilopastoja, mutta voi olla ihan mitä tahansa muotoa/variaatiota.
Kun kastike on hyvän makuiseksi todettua, eli maisteltu kunnolla, laita kuivaa pastaa uunivuokaan niin että vähän riittää tilaa sekoitella, 
sekoittele sitten kastike pastan sekaan huolellisesti, ettei jää ns. kuivia pastan osia esille.
Kaada päälle:
1 prk kaurakermaa
vegejuustoraastetta
ravintohiivaa

Pähkinämureke: 

Tämä Artisan Grainsin pähkinämureke (kuvassa pakkaus) on ihanan helppo ja maistuva mureke, jota joskus teen muiden ruokalajien kylkeen. Itsestään olisi aika kuiva setti, eli vaatii joko jotain kosteampaa lisuketta (esim. yllä oleva pastapaistos) tai kastikkeen.
Olen ostanut tätä https://www.fiksuruoka.fi -palvelusta muutaman kerran, ja tekeminen on varsin helppoa: Kaadat pussista murekeseoksen kulhoon, lisäät veden, sekoitat, annat turvota hetken ja kaadat murekemössön mukana tulevaan pahviseen paistoastiaan ja uuniin ohjeen mukaan.

P.s. Tämä toimii tosi hyvin myös maksalaatikon korvikkeena, eli jämät kannattaa paistaa pannulla margariinissa, ja tarjota lopputulos puolukkahillon kanssa! :)









perjantai 27. joulukuuta 2019

Seitankinkku jouluun


Seitankinkku joulupöytään


Olen jo muutaman vuoden tehnyt joka jouluksi 3-4 seitankinkkua tällä reseptillä, joka on saanut muutamia muokkauksiakin vuosien varrella, kuten saatatte kuvasta huomata. Alkuperäinen resepti on Inna Somersalon käsialaa kirjasta Yllin kyllin.

Nyt se on mielestäni erittäin hyvässä kuosissa, ja voi mennä pieleen ainostaan jos jää raa'aksi tai ylikypsyy(=kuivuu).

Tässä siis resepti tämän hetken muokkaustilanteen mukaisesti: 

Seitankinkku, 1 kpl (ehkä 6:lle hlölle?)


Sekoita seuraavat kuiva-aineet: 
4dl gluteenijauhoja
1 dl gramjauhoja (kikhernejauho)
1 dl soijajauhoja
1 rkl kasvisliemijauhetta
1/4 tl suolaa
0,5 tl garam masala -mausteseosta
0,5 tl sinappijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta

Sekoita seuraavat kosteat aineet:
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl oliiviöljyä
2,5 dl vettä
1 rkl tomaattipyreetä

Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään, vaivaa muutama minuutti voimallisesti (ns. kroppa peliin :)), muotoile kinkun muotoon. 

Sekoita marinadi: 
3 rkl oliiviöljyä
1rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl vettä

Kaada marinadi kinkun päälle ja alle, ja varmista että kaikki kohdat kinkusta on kostutettu marinadilla. Marinoi vähintään 2 tuntia jääkaapissa, mutta mieluiten yön yli tai jopa seuraavaan iltaan. Levittele marinadia marinoinnin aikana pari kertaa uusiksi seitankinkun pinnoille, ettei kinkku kuivu liikaa.

Kääri marinoinnin jälkeen kinkku ensin leivinpaperin sisään, sitten folion sisään. 
On hyvä jos ehdit antaa kinkun lämmetä jääkaapin jälkeen ennen paistoa, mutta jos laitat jääkaappikylmän kinkun uuniin, lisää 10-15 min paistoaikaa.

Normaali paistoaika  1,5 tuntia, 175-asteisessa uunissa. Älä avaa kääröjä heti uunista otettaessa, vaan anna muhia puolisen tuntia ennen avaamista. Jos on tarkoitus syödä vasta myöhemmin, ei avaamista tarvitse suorittaa laisinkaan, vaan laittaa jääkaappiin kun käärö on jäähtynyt tarpeeksi.
Viitseliäät voivat hunnuttaa ja koristella seitankinkun samalla tavoin kuin perinteisen - sinappihuntu, korppujauho ja neilikat ovat mielestäni erittäin toimiva ollut aina!


Raa'at , marinoimattomat seitanmöykyt





Testailin hieman Messengerin kuvanmuokkauskameroita :) Hehee!

sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Nachopelti

Nachos Supreme oli 1998-2005 varmastikin useimmiten ravintolassa tilaamani annos. Saattoi johtua siitä että käytiin kovin paljon Santa Fe ja Cantina West-tyyppisissä ravintoloissa, missä drinkeissä oli tequilaa ja kaikki tuntui niin eksoottiselta tuoreen aikuisen silmin.


Aina silloin tällöin tuohon luottoannokseen tulee palattua, mutta harvoin sitä saa missään ainakaan ilman maitotuotteita eli juustokastiketta.

Se siis piti muokata kotona tehtäväksi eläimettömäksi versioksi 😃☘

Tämän söimme eilen kaksin, eli annos on kahdelle.

Levitä nämä pellille leivinpaperin päälle:
200 g tortillachipsejä

Paista nämä pannulla ja muhenna osa pavuista haarukalla tai paistolastalla mössöksi, lisää sitten nachojen päälle pellille:
1 prk kidneypapuja
1 rkl jeeraa eli juustokuminaa
1 rkl jauhettua korianterinsiementä
1 rkl paprikaa
1 tl suolaa
mustapippuria
chiliä

Lisää nämä papujen ja nachojen päälle, ja laita uuniin (200-astetta, 15-20 min):
0,5 prk chunky salsaa
2 isoa tomaattia paloiteltuna
0,5 paprika pilkottuna
jalopenoksia maun mukaan
0,5 annos juustohkoa kastiketta (katso resepti täältä) ja/tai jotain vegejuustoraastetta ja kaurafraichea
punasipulia silputtuna maun mukaan

Lisää sitten päälle kun tulee kuumana uunista:
pieni kimppu korianteria ja /tai persiljaa
0,5 limen mehu
1 avokado pilkottuna

Parhaimmillaan Sol- tai Corona-oluen kanssa ja hyvässä seurassa. Tämä on täydellinen illanistujaisruoka, jos ei ole liian montaa vierasta.








Mintun kaikista paras whisky-sinappi

Mintun kaikista paras whisky-sinappi


Tällä sinappireseptillä on meidän perheessä usean vuoden historia. Sain tammikuussa 2013 alkuperäisen reseptin siskoltani, joka oli jo useita vuosia tehnyt tätä meille aina joulun viettoon. Sinappi oli huumaavan hyvää: makeaa ja tulista, eikä yhtään hapanta ja etikkaista kuten jotkut sinapit. Viski teki makuun ihanan vivahteen. Aluksi en tehnyt tätä vegaanisena, mutta kun lakkasimme eläintuotteiden käytön kotonamme, tämä oli ensimmäisiä reseptejä joiden kanssa iski huoli että miten saa veganisoitua. 
Teen tätä yleensä kaksi tai kolme annosta, ja lahjoitan sinappi-ihanuutta läheisille ennen joulua.

Tässä veganisoitu resepti, kuvassa näkyy alkuperäinen. 

(1 annos = noin puoli litraa sinappia)

1,5 dl Colman's sinappijauhetta
1,5 dl sokeria (tummasta sokerista tulee tummempaa sinappia)

2 dl kaurakermaa (Plantin kaurakerma pitää koostumuksensa hyvin tässä erottumatta)
1,75 tl perunajauhoja
0,25 tl suolaa
0,25-0,5 dl valkoviinietikkaa (mieluummin lähellä alarajaa)
2-3 rkl viskiä

Kiehauta 4 ensimmäistä ainesosaa (palaa helposti, sekoittele ja vahdi!), anna jäähtyä jonkun aikaa. 
Lisää suola, etikka ja viski. 
Purkita kuten hillot, eli kuumennettuihin ja puhtaisiin purkkeihin (käytä purkit vaikka kiehuvassa vedessä ennen purkitusta). 
Säilyy ainakin kuukauden avaamattomana, noin viikon-kaksi avattuna, jos huolehdit ettei seitankinkkuisilla lusikoilla sohita purkkiin :)