sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Pyttipannu uunissa ilman suurta hässäkkää




Olen aina rakastanut pyttipannua, eikä siitä(kään) ole tarvinnut luopua vegeilyn takia.
Kaupoissa on paljon vegemakkaroita joista valita, ja muutenhan tarpeet ovatkin kasviksia.

Kuvahaun tulos haulle hangover memeKerran erittäin "väsyneenä" valvotun illan jälkeen päätin kokeilla pyttipannun tekemistä uunissa ettei tarvitsisi kuoria ja keittää perunoita, ja paistaa kaikkea pannulla useassa osassa, koska kenellä muka on niin iso pannu että voi paistaa kerralla. Eli toisin sanoen yritin välttää seisomista viimeiseen asti ;)
Pilkoin kaikki ainekset kulhoon, sekoitin joukkoon öljy&mausteseoksen, ja heitin uuniin.
Onnistui, vähän yli puolen tunnin päästä meillä oli höyryävän kuuma pellillinen spydäriä, johon sai sotkettua kaiken maailman majoneesit, sinapit ja ketsupit kurkkusalaatteineen. Aa, sitä helpotusta!




Satsi voisi olla esim. tällainen:
1 pkt vegemakkaraa
8 perunaa
2 porkkanaa
pala lanttua
1 sipuli
2-3 valkosipulia
n. 4 rkl öljyä, suolaa, mustapippuria, 1 tl paprikajauhetta ja hitusen savupaprikajauhetta

Eli kaikki pilkotaan, sekoitetaan öljyyn ja mausteisiin, levitetään leivinpaperille paistopellille, ja uuniin 30-40min, 200astetta. Perunoista tiedät kun satsi on valmis, eli kun haarukka uppoaa perunaan ilman taistelua.

torstai 26. huhtikuuta 2018

Saaristolaisleipä




Saaristolaisleipä on sekä joulun tienoon että kevään ja kesän herkku, ja tässä luottoresepti jo monen vuoden takaa. Jälleen kerran on minulla ollut kynä hukassa kun on pitänyt lähde kirjoittaa reseptiin, joten en valitettavasti muista mistä tämä joskus löytyi, mutta jaan sen nyt kuitenkin. Saman kaltaisia nämä kaikki ovat kuitenkin keskenään. Joissain päin Suomea leipä tehdään omenamehuun, joissain piimään. Itse tykkään appelsiinimehu-reseptistä kovasti.

Tämä nyt vinkkinä, jos esimerkiksi vappuna aiot tehdä porkkala-voileipiä, tämä sopii oivasti siihenkin tarkoitukseen. Tai Caviart-merilevä-mädin ja kaurafraichen kanssa, koristeeksi sitruunaviipale ja tilliä.... nälkä tulee ;)


Saaristolaisleipä, 4 kpl

1 l appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
4 dl kaljamallasta
3 dl ruishiutaleita  
3 dl ruisjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun 1/2 dl vettä ja 1/2 dl siirappia sekoitettuna

Voitele 3-4 leipävuokaa, joiden vetoisuus on yhteensä 4 litraa,
jaa taikina vuokiin. Käytän itse kaupasta saatavia pahvisia leipävuokia, sillä tykkään viedä leipiä niissä lahjaksi, ja nuo leivät voi myös pakastaa niissä jos on ylituotantoa.
Kohota 1,5 tuntia.
Pistele leivät haarukalla, ja kypsennä 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla n. 1,5 tuntia. Voitele loppuvaiheessa 2-3 krt.

Leipä säilyy ainakin viikon syömäkelpoisena, ja tosiaan sen voi heittää pakastimeenkin oikein hyvin jos satsista tulee liian iso! tai vie mukanasi kylään!
#marttailu #elämäonparastaitsetehtynä


lauantai 21. huhtikuuta 2018

Yliyön sämpylät








Innostuin eräs perjantai googlettelemaan erilaisia yliyön -sämpyläreseptejä, sillä törmäsin kyseiseen ilmiöön Instagramissa, ja innostuin lähinnä siitä että ohjeet tuntuivat olevan sellaisia joissa mitään ei tarvitse vaivata pöydällä tai leivonta-alustalla. Meillä on nimittäin aina keittiön pöytätilat täynnä kasveja ja hedelmiä. 
Ensimmäinen kokeiluni kömmähti hieman toteutuksen osalta, piti nimittäin siivota jääkaappi kun taikina kuohusi yön aikana yli äyräiden. Mutta maku oli niin hyvä että innostuin hieman kehittämään. 

Tällä teen nykyään kerran kuukaudessa tai kahdessa satsin, josta riittää pakkaseen useita kolmen - neljän sämpylän settejä, joilla voi lohduttaa itseään ja husbandia jos muu ruoka ei oikein mennyt putkeen.

15 dl vettä
50 g eli 1 pala tuorehiivaa
2 rkl suolaa
1 dl ruis- tai vehnäleseitä
3 dl  ruisjauhoja
3 dl  grahamjauhoja tai muita tummia ruokaisia jauhoja
n. 20 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
päälle erilaisia siemeniä (sesam, pellava, kurpitsa, auringonkukansiemen, unikonsiemen, hampunsiemen..), sitä hauskempi setti sämpylöitä mitä useampaa sorttia käyttää!

Sekoita ainekset kevyesti, mutta älä vaivaa, tai sekoita liian kauan. Vain sekaisin riittää.
Itselläni ei ole tällaiseen taikinamäärään (3 litraa sekoitettaessa, 5 litraa kohonneena) tarpeeksi isoa kulhoa sillä taikina leviää melkoisesti, joten jaan taikinan kahteen kulhoon (3l ja 2 l) , ja päälle kannattaa laittaa ensin voi-/leivinpaperi, ja sitten päälle keittiöliina joka pitää leivinpaperin paikallaan. Leivinpaperi taas pitää liinan puhtaampana jos kulhon tilavuus aliarvioituu (on tästäkin omakohtaista kokemusta). Kulhot jääkaappiin yöksi.

Aamulla lämmitä uuni, 220 astetta, ja nostele kahdella lusikalla jääkaappikylmää taikinaa pellille leivinpaperille, noin 9 kpl per pelti oman kokemukseni mukaan mahtuu. Ripottele sämpylöiden päälle erilaisia siemeniä, niihin tule ihanan paahteinen maku uunissa. Uuniin 12-15 minuutiksi. Sämpylät ovat valmiita kun kurkkaat yhden sämpylän pohjaa, ja se on tummentunut niiltä osin mikä koskettaa peltiä. 







tiistai 17. huhtikuuta 2018

Seitan kebab tulisella kebabkastikkeella


Kasviskebab on mahtava ajatus jo sen takia, että siitä saa lähes saman makuisen kuin alkuperäisestä, mutta ei tarvitse miettiä että mitä kaikkea kauheaa keburullaan on ympätty. Kasviskebabissa on vain niitä kasviperäisiä aineksia joita itse sekaan laitat. Mielenrauhallakin on joku arvo :)
Itse olen saanut elämässäni kaksi mieleen jäänyttä ruokamyrkytystä, ensimmäisen sain simpukoista, toisen sain lihakebabista. Nyt kun olen kolmisen vuotta syönyt vain kasvisversioita, en kaipaa yhtään alkuperäistä. 
Viime viikonloppuna kokeilin reseptiä joka oli Vegaanikeittiö-lehden numerossa 1 / 2018.

Ohje oli järjettömän helppo, ja menee meillä vakkariresepteihin. 
Nämä annoskoot olivat sellaiset että söimme kahdestaan noin puolet näistä kerralla, ja laitoin pakastimeen seuraavaa mättöruokailua varten loput. Eli joskus kun tulee hurja kebu-himo, kaivetaan pakastimesta ranskisten lisäksi myös vegekebabit sekä kastikkeet.
Ai niin, kannattaa kokeilla tuoretta persiljaa annoksen päällä, se tuo ihan loistavan lisän!

Vegekebab (4-6 annosta) (Vegaanikeittiö 1/2018, s. 41):

2,5 dl gluteenijauhoa
2tl valkosipulijauhetta
2 tl paprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa
1 tl chilirouhetta
1 tl merisuolaa
 1 tl mustapippuria

2 rkl soijakastiketta
 4 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä

Kuivat aineet sekoitettiin kulhossa, tehtiin pieni kolo kuiva-aineiden keskelle, johon kaadettiin märät aineet (vesi, soijakastike ja öljy), sitten sekoitettiin ja vaivattiin 5 minuuttia. Pötkylä käärittiin ensin leivinpaperiin ja sitten folioon, ja upotettiin kiehuvaan veteen tunniksi. 


Kun tunti oli kulunut, pötkylä nostettiin jäähtymään vartiksi niin että sitä pystyi käsittelemään, ja leikeltiin kebab-viipaleiksi. Ja olivat hyviä, osa meni ihan maisteluun suoraan leikkuulaudalta.
Sen tunnin aikana kun pötkylä kiehui, ehti hyvin valmistaa muutaman annoksen kebabkastiketta, ja laittaa ranskalaiset uuniin. Mmm-mmmm!

Kebabkastike (4-6 annosta):

1 prk paseerattua tomaattia
1 tlk tomaattipyrettä (n. 70 g)
 1 tl sokeria
 1,5 tl sinappia (tämä on tärkeä, vaikka inhoaisit sinappia niin kastikkeesta ei tule kebab-kastikkeen makuista ilman!)
2 kynttä valkosipulia murskattuna
1 tl chilirouhetta, tai maun mukaan
0,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
0,5 dl vettä








torstai 12. huhtikuuta 2018

Ihana spagettikastike

Teen spagettikastikkeen lähes aina suhteellisen samalla kaavalla, ainoa mikä välillä vaihtuu on proteiinin lähde. Vaihtelen soijarouhetta, härkistä, nyhtistä, papuja ja sieniä, erilaisia pyöryköitä ja seitania.

Lempparini on härkis sekä pyörykät jotka teen joko itse tai ostan valmiina, niitäkin alkaa olla jo useammalla valmistajalla. Gold & Greenillä löytyy nyhtökaurapohjaisia, Hälsans Kökillä soijapohjaisia, Verso Foodilla on härkispyöryköitä, Anammalla taitaa olla soijapohjaisia, ja Apetitilla on herneproteiinipohjaisia pyöryköitä. Valinnan vaikeus suorastaan. 


Spagettikastikkeen perusresepti

1 prk paseeraattua tomaattia
1 prk tomaattimurskaa
3 kynttä valkosipulia
useita rouhaisuja mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1-2 tl oreganoa & basilikaa
0,5 tl timjamia
muutama rouhaisu cliliä
(1 sipuli. Sipulia paistan mukaan vain jos teen härkiksestä tai soijarouheesta jotka paistan ensin sipulin kanssa valmiiksi)
2 rkl ravintohiivaa

Tähän sitten lisäksi mieleistäsi spagettia, ja mahdollisuuksien mukaan tuoretta basilikaa päälle!





lauantai 7. huhtikuuta 2018

Palak Tofu, eli tofua pinaattikastikkeessa

Tämä on mieto kastike joka uppoaa mausteita arkailevillekin.

Sain joskus reseptin eräästä ravintolasta, ja vegeistin sen sitten itsekseni.


Palak Tofu, eli tofua pinaattikastikkeessa

Paista tofuun kiva paistopinta, paitsi jos käytät hyvin pehmeää silken tofua ja haluat pitää sen kasassa ja nättinä. Kts. ohje esim. täältä.

1 pkt maustamatonta kiinteää tofua paistettuna

Lisää pannulle tässä järjestyksessä:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3 tl garam masala- mausteseosta
3 tl jeeraa (juustokumina)
1 rkl raastettua inkivääriä
1/2 prk tomaattimurskaa
1/2 prk kookosmaitoa
300 gr pakastepinaattia sulatettuna esim. mikrossa

- hauduttele tässä kohtaa n. 10 min -

1 pkt (n. 70gr) tuorepinaattia (tämä tuo paremman värin kastikkeeseen, mutta vältyt vaivalta surrauttaa yleiskoneessa tms pinaatit pieniksi, kun pakastepinaatti ajaa sen puolen)
muutama tähtianis sekä kaffirlimen lehtiä
chiliä maun mukaan
Suolaa ja pippuria
Paistettu tofu

Jos et jaksa paistaa tofua erikseen, lisää tofukuutiot sipulin , valkosipulin ja mausteiden ohessa pannulle ja jatka sitten normaaliin tapaan.

Tarjoa basmatiriisin ja naan-leipien kera!

Palak Tofu, basmatiriisi sekä nyhtis- Tikka Masala
Katso Nyhtis Tikka Masalan ohje täältä edellisestä tekstistäni!




torstai 5. huhtikuuta 2018

Nyhtökaura Tikka Masala

Tämä on eräs suosikkini silloin kun meille tulee ruokavieraita. Vielä ei ole kukaan jäänyt kylmäksi - kirjaimellisestikaan, koska teen tämän yleensä melko tulisena. Tämän kanssa tarjoan joko Palak Tofua, tai Vegekormaa, ja papadum-leipiä jos en onnistu polttamaan niitä mikrossa.

Tästä tulee samalla pehmeää sekä mausteista, ja kombo tuntuu hyvältä.

Tikka Masala nyhtökauralla

Nyhtis Tikka Masala

Sekoita seuraavat ja aseta sivuun marinoitumaan:
1 pkt nyhtökauraa (nude)
4rkl maustamatonta soija/kaura-jogurttia
4 rkl Vindaloo tai Tikka -maustekastiketta (Vindaloo on tulisempaa, ja mielestäni maistuvampaa)

Isolle pannulle/kattilaan tässä järjestyksessä:

1 sipuli pienenä silppuna
3 valkosipulin kynttä
2rkl inkivääriraastetta
1-2 rkl jeeraa (juustokumina)
1 rkl korianterinsiemenjauhetta
1 prk paseerattua tomaattia
1/2 prk tomaattimurskaa
1/2 prk kookosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
Chiliä muutama rouhaisu/oman maun mukaan. Laitan yleensä 2-3 bird's eye-chiliä.
Mustapippuria
Kuivattua korianteria ja sarviapilaa
Muutama tähtianis sekä kaffir-limen lehtiä
Maista suolan kannalta itsellesi sopiva määrä. En yleensä lisää suolaa erikseen, sillä tuo Vindaloo-tahna on järjettömän suolaista.

Hauduttele kastiketta vartin verran, lisää sitten nyhtis kuumentumaan sekaan.
Tarjoa basmatiriisin kera, ja kokeile joskus keittäessäsi lisätä riisinkeittimessä tai kattilassa kiehuvan riisin pinnalle pari kokonaista kardemummansiementä tuomaan ihanaa aromia riisiin. Älä syötä siemeniä vieraillesi, tai voi käydä niin ettei ruoka enää maistu hetkeen :)

Seuraavassa reseptissä laitan Palak Tofun ohjeen, siihen menee sopivasti loput kookosmaidosta ja tomaattimurskasta, joita tähän meni 1/2 prk. Eli ei tarvitse miettiä niille loppusijoitusta jos tekee samalla vaivalla kaksi kastiketta.

Tässä sekä Tikka Masalaa että Palak Tofua

Palak Tofu ja Nyhtis Tikka Masala

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Härkis-kaalikeitto

Kaalikeitto on herkku jota en uskalla tehdä kovin usein etten kyllästy, ja ettei husband mene syömälakkoon. Ei nimittäin ole meidän molempien lemppari :)

Alkukesä on parasta aikaa kaalikeitolle, sillä varhaiskaalista tulee maailman parasta keittoa, mutta siitä voi jo nyt alkaa haaveilemaan vanhan sadon kaalin kera.

Seuraava resepti tuottaa keiton jonka liemi on sakeaa ja paprikaista. Jos haluat kirkkaan liemen, jätä paprikajauheet pois ja laita paistettu härkis-sipuli sivuun kaalin kypsymisen ajaksi, ja lisää mukaan lopussa.

Ai niin, tämä on kätevä niihin tilanteisiin, kun haluat tehdä ruoan valmiiksi, napsauttaa lieden pois päältä ja käydä sitten kaupassa, jumpassa, saunassa, tai missä vaan, ja vaan nopeasti lämmittää keiton uudestaan kun olet valmis. Aika vaan parantaa kaaliruokia.



Kaalikeitto 

1 kerä varhaiskaalia, tai 1/2 kerää ei niin varhaista kaalia
1 pkt Härkistä
1 iso sipuli
1 juuriselleri
3-4 porkkanaa
noin 1,5-2 l vettä
2-3 tl kasvisliemijauhetta
mustapippuria rouheena
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
lipstikkaa tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna (ei pakollinen, mutta tuo ihanaa makua ja vähentää suolan ja kasvisliemijauheen tarvetta)
öljyä tai maidotonta margariinia noin 3 rkl

Suikaloi kaali ja sipuli.
Laita ison kattilan pohjalle öljyt tai margariinit, ja paista ensin sipuli, lisää sitten härkis sekä mustapippurit ja paprikajauheet, ja paistele kunnes tuntuu hyvältä. Lisää joukkoon kaalit ja tilkka vettä, ettei sipulit pala. Kääntele kaaleja kattilassa kunnes niiden tilavuus pienenee huomattavasti, lisää vettä tarvittaessa. Lisää juuriselleri ja porkkanaviipaleet, lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Lisää myös lipstikka. Keittele varhaiskaalikeittoa noin 20-30 min, ja vanhemmasta kaalista tehtyä keittoa noin 40-60 min.
Tarjoile ruisleivän tai sämpylöiden kera.

Ja tämä vain paranee seuraavaksi tai sitä seuraavaksi päiväksi, joten tee iso kattilallinen kerrallaan!

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Tofun paistaminen

Tofun paistaminen niin että lopputuloksena on rapsakat paistopinnat vaatii jonkin hetken aikaa, mutta lähes aina tulos on vaivan arvoinen. 
Kaikkiin ruokiin en jaksa paistopintoja paistella, sillä ruoasta riippuen aina sitä ei edes huomaa lopputuloksessa. Jos ruokalaji on jokin missä ei paljon haudutella ja maut sekä rakenteet ovat tuoreita ja ehjiä kuten thai-tyyppisissä curryissa, silloin paistopinta on parhaimmillaan, mutta jos kyseessä on esimerkiksi pitkään haudutettu pata tai muhennos, lasagne tms., ei paistopinnalla ole juuri merkitystä.

Tofun pinta kannattaa kuivata ennen paistoa talouspaperilla ja painellen liiat nesteet ulos tofusta. Tämä vähentää tofun tarttumista pannun pintaan, ja parantaa mausteiden imeytymistä tofuun.
Mielestäni paras öljy tofun paistamiseen on kookosöljy, joskus sekoittelen mukaan muitakin öljyjä kuten sesam-öljyä tai rypsiöljyä.
Pannun ja öljyn pitää olla kuuma kun tofupalat heittää pannulle. Liian kylmälle pannulle vietäessä tofu jämähtää kiinni.
Itse paistan tofun aina niin, että palat ovat pannulla järjestyksessä, ja kun yhdessä on pinta ja valmis kääntöön, kaikki voi kääntää samalla.
Kun paistopinnat ovat valmiita, laita tofut syrjään, tee muu ruoka erikseen, ja lisää paistetut tofut viimeiseksi sekaan lämpiämään. Näin rapsakkuus säilyy lautaselle asti.


Tässä yksi esimerkki missä rapsakka tofu on edukseen: 

Green Curry (erittäin helppo arkiversio):

1 pkt kiinteää tofua
2 rkl kookosöljyä (tofun paistamiseen)

1 prk kookosmaitoa
1/2 munakoiso/kesäkurpitsa
1/2 paprika
1 prk bambunversoja
1 porkkana
1/2 limen mehu
3-4 rkl (tai purkin ohjeen mukaan) Green curry pastea

Jasmiiniriisiä tai valitsemiasi nuudeleita

Keitä riisi tai nuudelit.
Paista tofu rapsakaksi, laita syrjään odottamaan muuta ruokaa. 
Suikaloi vihannekset ohuiksi, paista pannulla pari minuuttia, lisää green curry paste ja kookosmaito, keitä korkeintaan muutama minuutti, lisää limen mehu sekä tofut ja tarjoile riisin tai nuudeleiden  kanssa!