lauantai 21. huhtikuuta 2018

Yliyön sämpylät








Innostuin eräs perjantai googlettelemaan erilaisia yliyön -sämpyläreseptejä, sillä törmäsin kyseiseen ilmiöön Instagramissa, ja innostuin lähinnä siitä että ohjeet tuntuivat olevan sellaisia joissa mitään ei tarvitse vaivata pöydällä tai leivonta-alustalla. Meillä on nimittäin aina keittiön pöytätilat täynnä kasveja ja hedelmiä. 
Ensimmäinen kokeiluni kömmähti hieman toteutuksen osalta, piti nimittäin siivota jääkaappi kun taikina kuohusi yön aikana yli äyräiden. Mutta maku oli niin hyvä että innostuin hieman kehittämään. 

Tällä teen nykyään kerran kuukaudessa tai kahdessa satsin, josta riittää pakkaseen useita kolmen - neljän sämpylän settejä, joilla voi lohduttaa itseään ja husbandia jos muu ruoka ei oikein mennyt putkeen.

15 dl vettä
50 g eli 1 pala tuorehiivaa
2 rkl suolaa
1 dl ruis- tai vehnäleseitä
3 dl  ruisjauhoja
3 dl  grahamjauhoja tai muita tummia ruokaisia jauhoja
n. 20 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
päälle erilaisia siemeniä (sesam, pellava, kurpitsa, auringonkukansiemen, unikonsiemen, hampunsiemen..), sitä hauskempi setti sämpylöitä mitä useampaa sorttia käyttää!

Sekoita ainekset kevyesti, mutta älä vaivaa, tai sekoita liian kauan. Vain sekaisin riittää.
Itselläni ei ole tällaiseen taikinamäärään (3 litraa sekoitettaessa, 5 litraa kohonneena) tarpeeksi isoa kulhoa sillä taikina leviää melkoisesti, joten jaan taikinan kahteen kulhoon (3l ja 2 l) , ja päälle kannattaa laittaa ensin voi-/leivinpaperi, ja sitten päälle keittiöliina joka pitää leivinpaperin paikallaan. Leivinpaperi taas pitää liinan puhtaampana jos kulhon tilavuus aliarvioituu (on tästäkin omakohtaista kokemusta). Kulhot jääkaappiin yöksi.

Aamulla lämmitä uuni, 220 astetta, ja nostele kahdella lusikalla jääkaappikylmää taikinaa pellille leivinpaperille, noin 9 kpl per pelti oman kokemukseni mukaan mahtuu. Ripottele sämpylöiden päälle erilaisia siemeniä, niihin tule ihanan paahteinen maku uunissa. Uuniin 12-15 minuutiksi. Sämpylät ovat valmiita kun kurkkaat yhden sämpylän pohjaa, ja se on tummentunut niiltä osin mikä koskettaa peltiä. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti