torstai 26. huhtikuuta 2018

Saaristolaisleipä




Saaristolaisleipä on sekä joulun tienoon että kevään ja kesän herkku, ja tässä luottoresepti jo monen vuoden takaa. Jälleen kerran on minulla ollut kynä hukassa kun on pitänyt lähde kirjoittaa reseptiin, joten en valitettavasti muista mistä tämä joskus löytyi, mutta jaan sen nyt kuitenkin. Saman kaltaisia nämä kaikki ovat kuitenkin keskenään. Joissain päin Suomea leipä tehdään omenamehuun, joissain piimään. Itse tykkään appelsiinimehu-reseptistä kovasti.

Tämä nyt vinkkinä, jos esimerkiksi vappuna aiot tehdä porkkala-voileipiä, tämä sopii oivasti siihenkin tarkoitukseen. Tai Caviart-merilevä-mädin ja kaurafraichen kanssa, koristeeksi sitruunaviipale ja tilliä.... nälkä tulee ;)


Saaristolaisleipä, 4 kpl

1 l appelsiinimehua
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
4 dl kaljamallasta
3 dl ruishiutaleita  
3 dl ruisjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun 1/2 dl vettä ja 1/2 dl siirappia sekoitettuna

Voitele 3-4 leipävuokaa, joiden vetoisuus on yhteensä 4 litraa,
jaa taikina vuokiin. Käytän itse kaupasta saatavia pahvisia leipävuokia, sillä tykkään viedä leipiä niissä lahjaksi, ja nuo leivät voi myös pakastaa niissä jos on ylituotantoa.
Kohota 1,5 tuntia.
Pistele leivät haarukalla, ja kypsennä 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla n. 1,5 tuntia. Voitele loppuvaiheessa 2-3 krt.

Leipä säilyy ainakin viikon syömäkelpoisena, ja tosiaan sen voi heittää pakastimeenkin oikein hyvin jos satsista tulee liian iso! tai vie mukanasi kylään!
#marttailu #elämäonparastaitsetehtynä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti