torstai 5. huhtikuuta 2018

Nyhtökaura Tikka Masala

Tämä on eräs suosikkini silloin kun meille tulee ruokavieraita. Vielä ei ole kukaan jäänyt kylmäksi - kirjaimellisestikaan, koska teen tämän yleensä melko tulisena. Tämän kanssa tarjoan joko Palak Tofua, tai Vegekormaa, ja papadum-leipiä jos en onnistu polttamaan niitä mikrossa.

Tästä tulee samalla pehmeää sekä mausteista, ja kombo tuntuu hyvältä.

Tikka Masala nyhtökauralla

Nyhtis Tikka Masala

Sekoita seuraavat ja aseta sivuun marinoitumaan:
1 pkt nyhtökauraa (nude)
4rkl maustamatonta soija/kaura-jogurttia
4 rkl Vindaloo tai Tikka -maustekastiketta (Vindaloo on tulisempaa, ja mielestäni maistuvampaa)

Isolle pannulle/kattilaan tässä järjestyksessä:

1 sipuli pienenä silppuna
3 valkosipulin kynttä
2rkl inkivääriraastetta
1-2 rkl jeeraa (juustokumina)
1 rkl korianterinsiemenjauhetta
1 prk paseerattua tomaattia
1/2 prk tomaattimurskaa
1/2 prk kookosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
Chiliä muutama rouhaisu/oman maun mukaan. Laitan yleensä 2-3 bird's eye-chiliä.
Mustapippuria
Kuivattua korianteria ja sarviapilaa
Muutama tähtianis sekä kaffir-limen lehtiä
Maista suolan kannalta itsellesi sopiva määrä. En yleensä lisää suolaa erikseen, sillä tuo Vindaloo-tahna on järjettömän suolaista.

Hauduttele kastiketta vartin verran, lisää sitten nyhtis kuumentumaan sekaan.
Tarjoa basmatiriisin kera, ja kokeile joskus keittäessäsi lisätä riisinkeittimessä tai kattilassa kiehuvan riisin pinnalle pari kokonaista kardemummansiementä tuomaan ihanaa aromia riisiin. Älä syötä siemeniä vieraillesi, tai voi käydä niin ettei ruoka enää maistu hetkeen :)

Seuraavassa reseptissä laitan Palak Tofun ohjeen, siihen menee sopivasti loput kookosmaidosta ja tomaattimurskasta, joita tähän meni 1/2 prk. Eli ei tarvitse miettiä niille loppusijoitusta jos tekee samalla vaivalla kaksi kastiketta.

Tässä sekä Tikka Masalaa että Palak Tofua

Palak Tofu ja Nyhtis Tikka Masala

tiistai 3. huhtikuuta 2018

Härkis-kaalikeitto

Kaalikeitto on herkku jota en uskalla tehdä kovin usein etten kyllästy, ja ettei husband mene syömälakkoon. Ei nimittäin ole meidän molempien lemppari :)

Alkukesä on parasta aikaa kaalikeitolle, sillä varhaiskaalista tulee maailman parasta keittoa, mutta siitä voi jo nyt alkaa haaveilemaan vanhan sadon kaalin kera.

Seuraava resepti tuottaa keiton jonka liemi on sakeaa ja paprikaista. Jos haluat kirkkaan liemen, jätä paprikajauheet pois ja laita paistettu härkis-sipuli sivuun kaalin kypsymisen ajaksi, ja lisää mukaan lopussa.

Ai niin, tämä on kätevä niihin tilanteisiin, kun haluat tehdä ruoan valmiiksi, napsauttaa lieden pois päältä ja käydä sitten kaupassa, jumpassa, saunassa, tai missä vaan, ja vaan nopeasti lämmittää keiton uudestaan kun olet valmis. Aika vaan parantaa kaaliruokia.



Kaalikeitto 

1 kerä varhaiskaalia, tai 1/2 kerää ei niin varhaista kaalia
1 pkt Härkistä
1 iso sipuli
1 juuriselleri
3-4 porkkanaa
noin 1,5-2 l vettä
2-3 tl kasvisliemijauhetta
mustapippuria rouheena
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
lipstikkaa tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna (ei pakollinen, mutta tuo ihanaa makua ja vähentää suolan ja kasvisliemijauheen tarvetta)
öljyä tai maidotonta margariinia noin 3 rkl

Suikaloi kaali ja sipuli.
Laita ison kattilan pohjalle öljyt tai margariinit, ja paista ensin sipuli, lisää sitten härkis sekä mustapippurit ja paprikajauheet, ja paistele kunnes tuntuu hyvältä. Lisää joukkoon kaalit ja tilkka vettä, ettei sipulit pala. Kääntele kaaleja kattilassa kunnes niiden tilavuus pienenee huomattavasti, lisää vettä tarvittaessa. Lisää juuriselleri ja porkkanaviipaleet, lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Lisää myös lipstikka. Keittele varhaiskaalikeittoa noin 20-30 min, ja vanhemmasta kaalista tehtyä keittoa noin 40-60 min.
Tarjoile ruisleivän tai sämpylöiden kera.

Ja tämä vain paranee seuraavaksi tai sitä seuraavaksi päiväksi, joten tee iso kattilallinen kerrallaan!

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Tofun paistaminen

Tofun paistaminen niin että lopputuloksena on rapsakat paistopinnat vaatii jonkin hetken aikaa, mutta lähes aina tulos on vaivan arvoinen. 
Kaikkiin ruokiin en jaksa paistopintoja paistella, sillä ruoasta riippuen aina sitä ei edes huomaa lopputuloksessa. Jos ruokalaji on jokin missä ei paljon haudutella ja maut sekä rakenteet ovat tuoreita ja ehjiä kuten thai-tyyppisissä curryissa, silloin paistopinta on parhaimmillaan, mutta jos kyseessä on esimerkiksi pitkään haudutettu pata tai muhennos, lasagne tms., ei paistopinnalla ole juuri merkitystä.

Tofun pinta kannattaa kuivata ennen paistoa talouspaperilla ja painellen liiat nesteet ulos tofusta. Tämä vähentää tofun tarttumista pannun pintaan, ja parantaa mausteiden imeytymistä tofuun.
Mielestäni paras öljy tofun paistamiseen on kookosöljy, joskus sekoittelen mukaan muitakin öljyjä kuten sesam-öljyä tai rypsiöljyä.
Pannun ja öljyn pitää olla kuuma kun tofupalat heittää pannulle. Liian kylmälle pannulle vietäessä tofu jämähtää kiinni.
Itse paistan tofun aina niin, että palat ovat pannulla järjestyksessä, ja kun yhdessä on pinta ja valmis kääntöön, kaikki voi kääntää samalla.
Kun paistopinnat ovat valmiita, laita tofut syrjään, tee muu ruoka erikseen, ja lisää paistetut tofut viimeiseksi sekaan lämpiämään. Näin rapsakkuus säilyy lautaselle asti.


Tässä yksi esimerkki missä rapsakka tofu on edukseen: 

Green Curry (erittäin helppo arkiversio):

1 pkt kiinteää tofua
2 rkl kookosöljyä (tofun paistamiseen)

1 prk kookosmaitoa
1/2 munakoiso/kesäkurpitsa
1/2 paprika
1 prk bambunversoja
1 porkkana
1/2 limen mehu
3-4 rkl (tai purkin ohjeen mukaan) Green curry pastea

Jasmiiniriisiä tai valitsemiasi nuudeleita

Keitä riisi tai nuudelit.
Paista tofu rapsakaksi, laita syrjään odottamaan muuta ruokaa. 
Suikaloi vihannekset ohuiksi, paista pannulla pari minuuttia, lisää green curry paste ja kookosmaito, keitä korkeintaan muutama minuutti, lisää limen mehu sekä tofut ja tarjoile riisin tai nuudeleiden  kanssa!






lauantai 25. maaliskuuta 2017

Kylmäsavutofu-kiusaus


Olen aina ollut perunan ystävä, mutta nuorempana perunaa tuli käytettyä omassa kokkailussa vähän vähemmän. Liekö syynä kaikki mediaseksikkäämmät vaihtoehdot, kuten pastat, riisit, quinoat, couscousit sun muut.
Mutta peruna ansaitsee paikkansa ruokalistassamme säännöllisesti jo ihan siitä syystä että se kuljetetaan lähempää kuin muut vaihtoehdot. Se on myös ns. täysruokaa, eli jalostamatonta, ja kaikki osansa tallella kun se saapuu jääkaappimme kylmäosioon. 
Lapsuudessani rakastin kinkkukiusausta, mutta tässä vaihtoehto jonka takia kukaan ei ole joutunut kärsimään ja luopumaan hengestään:

Kylmäsavutofu-kiusaus

1 pkt Jalotofun kylmäsavutofua
n. 1 kg perunoita (yleislaatu)
(n. 2 dl kotimaisia herneitä. Nämä laitoin vain kuvassa olevaan kiusaukseen kun tyhjensin pakastinta. Sopivat ihan hyvin sekaan, mutta ei missään nimessä vaikuta reseptiin muuten kuin proteiinin ja ulkonäön osalta )
2 sipulia (tai 1 iso sipuli)
3-4 valkosipulinkynttä
2-3 dl kaurakermaa
mustapippuria
valkopippuria ripaus
merisuolaa

Perunat kuoritaan, kaikki kiinteät suikaloidaan, sekoitetaan, mausteet sekoitetaan mukaan, ja kerma lisätään kaiken päälle. 
200-asteiseen uuniin tunniksi, jos alkaa palaa pinnalta niin laske alemmas/laita foliota päälle suojaksi. Anna asettua hetki ennen tarjoilua, niin kerma ei ole niin juoksevaa kiusauksen pohjalla.

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Pizzaaaah!

Pitsa on meidän taloudessa kova juttu. Jos ei mitään muuta tule mieleen - teemme pitsan, jos ei muuta tee mieli - teemme pitsan, jos ei keksitä mitä kaupasta ostaisi - ostamme pakastepitsaa*... :)
Eli se on meillä default.
Aina kun tehdään itse pitsaa, käytämme tätä reseptiä, joka on Myllyn Paras-sivuilta tuttu pitsapohjaresepti, muokattuna niin että tästä tulee yksi pellillinen meidän uunissa: 
Pitsapohja:
2,25 dl vettä (kuumenna mikrossa noin 40-asteiseksi)
0,5 pkt kuivahiiva
3/4 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
4,5 dl vehnäjauhoja
Vaivaa aineet keskenään, annan kohota noin tunti (oletko koskaan huomannut että mikrossa taikinat kohoavat paremmin- johtuu vedottomasta tilasta?), levittele öljytyin käsin pellille leivinpaperin päälle ohueksi.
Laita uuni kuumenemaan (tavoite 225), ja laita levitelty pohja noin 10 minuutiksi kuumenevaan uuniin esipaistumaan.
Ota esipaistettu pohja uunista ja levittele päälle ihan mitä haluat, mutta esim. tällaisia, mitä kuvassa näkyy: 
1/2 prk (n. 200 g) hyvää tomaattimurskaa
ohueksi viipaloituja sipulirenkaita
1 pkt nyhtökauraa
tomaattiviipaleita
ananaspaloja
mustapippuria
oreganoa
Violifen parmesaanimaista juustohkoa muutama raasto
Tuoretta basilikaa (vasta kun tulee uunista!)
Uuniin noin 13-15 minuuttia, pidä silmällä ettei kärvähdä 
Nauti!

*=Lidlin Marinara-pizzat on ihania, ja vegaanisia!

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Aurinkoinen tex-mex-salaatti

Tämä on jo vuosia ollut yksi lempiruoistani jonka joskus kehittelin kun olimme juuri muuttaneet yhteen nykyisen mieheni kanssa. Hän ei oikein perustanut tex-mex-ruoasta sen ankean juustokastikkeen takia jota tex-mex-ravintoloissa tarjotaan niin että ruoat uivat siinä ja kaikki maistuu siltä. Joten totesin että haaste vastaanotettu, ja kehittelin maistuvaa tex-mexiä. Tämä on ollut yksi helpoimmista veganisoitavista resepteistäni, ja lopputulos vastaa alkuperäistä jossa oli jauhelihaa ja kermaviiliä.
Neljälle: 
Nacho-chipsejä 1/3 pussillista (asettele auringon muotoon lautasten reunoille)
1 pussi jääsalaattia (revi lautasten keskelle)
Loput tulevat tässä järjestyksessä salaatin päälle, ja aika pieneksi silputtuina:
Tuoretta korianteria 1/2 nippua
1 kurkku
1 paprika
3-5 tomaattia (riippuu koosta)
2 avokadoa
Paista keskenään seuraavat ja levitä vihannesten päälle:
1 pkt Härkistä
1-2 sipulia
2 rkl jeeraa
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl paprikajauhetta
ripaus chiliä ja savupaprikaa
Härkiksen päälle tulee vielä seuraavia maun mukaan:
1 pieni prk ananasta
jalapenoja
Oatlyn kaura-fraiche johon sekoitettu taco-makuinen dippijauhe (huom! jotkut merkit sisältävät maitoa!)
Tulista tomaattisalsaa

Ja tätä komeutta voi syödä sekä käsin että haarukalla; itse aina aloitan syömällä mahdollisimman paljon nachojen avulla, ja sitten kun on jäljellä enää hankala kasa salaattia ja epämääräisyyksiä, siirryn haarukkaan.. hyvin toimii :)
👌✅




Munaton-riisi-pasteijat


Vegaaniseen ruoanlaittoon kun eivät kananmunat kuulu, niille täytyy välillä keksiä jotain korvaajia. Vanha juhlatarjonta-lempparini muna-riisi-pasteija joutui käsittelyyn tällä kertaa.
Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä että kaiken voi veganisoida. Se miten lähelle alkuperäistä voidaan päästä, vaihtelee toki aika paljon. Mutta niin kauan kun lopputulos on hyvän makuinen, ei sillä ole niin paljoa merkitystä että voisiko joku erehtyä luulemaan alkuperäisellä reseptillä tehdyksi.

Tein ensin kattilallisen täytettä, johon tuli seuraavia asioita, mutta mukaan sopisi kyllä lähtökohtaisesti vaikka mitä jos on tarve saada upotettua vaikka nahistuneita vihanneksia tms mukaan:
  • sipulia
  • purjoa
  • riisiä
  • (paprikaa)
  • tummaa soijarouhetta
  • purkillinen kikherneitä (älä valuta nestettä pois, vaan riko haarukalla/puulastalla tms kikherneitä pienemmäksi ja mausta nämä mustasuolalla niin että ovat oikein kananmunamaisia maultaan)
  • pehmeää tofua (sekoita tämä kikherneiden ja mustasuolan sekaan)
  • mustasuolaa (tällä sain täytteeseen kananmunamaista makua)


Tein tällä kertaa vain yhden ison peltipiirakkamaisen pasteijan, mutta seuraavalla kerralla teen taas pikkuisia, sillä tuota isoa oli yllättävän vaikea syödä kun täytteet tippuivat reunoilta kaikissa keskipaloissa.
 Eli lehtitaikinasta (yleensä ovat valmiiksi vegaanisia) kaulitsin levyn, päälle täytettä, ja toinen levy päälle, ja suljetaan reunat vedellä ja haarukoimalla reunat kiinni toisiinsa. Voitele esim kauramaidolla ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä.