perjantai 21. lokakuuta 2016

Härkis - oiva tuote jauhelihan korvaajaksi


Olette varmaan jo kuulleet Versofoodsin härkiksestä nyt syksyn aikana vyöryneen kasvisruoka-aallon uutisointien kautta. Ajattelin että jos et ole jo kokeillut ja itse löytänyt hyvää tapaa valmistaa kyseinen tuote, niin kerron muutaman tipin. Härkis mielestäni koostumukseltaan, maultaan ja ulkonäöltään vastaa eniten jauhelihaa joten olen keskittynyt ruoanlaitossani sellaisiin ruokalajeihin, joihin jauheliha normaalisti yhdistetään. Ja hyvin on toiminut.

  1. Härkis on voimakkaasti suolattu(1,5%). Eli älä tee kuten minä ensimmäisellä härkiskokeilullani ja lisää suolaa normaalilla tavalla. Makaroonilaaatikostani tuli ns. läpisuolaista :)
    • käytä mieluummin suolattomia mausteita, sillä ilman mausteita papu maistuu aika voimakkaasti. Ei sillä että papu olisi pahaa, vaan jos aiot vaikka huijata perheenjäseniäsi vähentämään lihan syöntiä, niin suosittelen maustamista.
  2. Tex-mex-tyylinen tarve: kokeile lisätä jeeraa eli jauhettua juustokuminaa, sekä jauhettua korianterinsiementä. Myös paprikajauhe ja ripaus savupaprikaa tuo makuun syvyyttä. Ja chili tietenkin kuuluu tex-mex-ruokiin! 
  3. Italialaisiin ruokalajeihin: kokeile mustapippurin lisäksi joko tuoreina tai kuivattuina esimerkiksi oreganoa, basilikaa, timjamia. 
    • Jos teet tomaattisen kastikkeen esimerkiksi lasagneen tai canneloneihin, niin paista ja mausta härkis erikseen, tee kastike erikseen, ja lisää sitten lopuksi härkis kastikkeeseen. Papumassasta tehty valmiste ei kestä mitään ihan hurjia haudutusaikoja tai keittelyitä samassa koostumuksessa. Ja varsinkin pitkään muhivissa uuniruoissa on hyvä pitää koostumus oikeana mahdollisimman pitkään. Mutta suosittelen härkistä kummassakin näistä esimerkeistä. Laitan joskus reseptejä tänne kun saan ne kirjattua päästäni koneelle.
  4. Kreikkalaistyylisiin ruokalajeihin: Valkosipuli, persilja, sipuli ja paprikajauhe sekä kuivattu minttu ovat avaimet kreikkalaisittain maustamiseen. Härkiksestä voi tehdä esim. pyöryköitä, kebakoita, moussakaa, tai täytettyjä munakoisoja yms.
  5. Jos haluat paistaa sipulin härkiksen sekaan, tee se ennen härkiksen lisäämistä pannulle. Paista sipulit miltei valmiiksi, sillä härkis on kypsä tuote, eikä tarvitse kuin kuumennuksen. Paistopintaa toki kannattaa vähän tehdä, niin maistuu ja näyttää kivemmalta. 
    • Usein käytän härkistä juuri näin, eli teen sitä muutoin kuten tavallista jauhelihaa, mutta maustan pikkuisen vahvemmin paprikajauheella ja savupaprikalla tai nestemäisellä savuaromilla. Mustapippuri ja valkosipuli myös kuuluvat mielestäni ns. jauhelihan maustamiseen.

Nämä kuvat ovat eiliseltä, kun paistoin härkistä tex-mex-tyylisesti mutta pitaleipien väliin. Härkispaketillisen lisäksi pannulle pääsi: 
iso sipuli
2 rkl jeeraa eli juustokuminaa 
2 rkl jauhettua korianterinsiementä
3 tl paprikajauhetta
0,3 tl savupaprikajauhetta 
Valkosipulijauhetta
1-2 kuivattua pikkuchiliä rouhittuna

Pitaleipien väliin meni myös:
Luomusalsaa (Amaizin-merkkistä)
Yosan kreikkalaista jogurttia imitoivaa kauravalmistetta johon sekoitettu Taffelin Taco-dippikastikepussi
Texas Pete-chilikastiketta
Jääsalaattia, kurkkua, paprikaa, tomaattia, tuoretta korianteria



keywords: Härkis, vegan, kasvisruoka, plantbased, plantstrong

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti